Welkom bij hotel restaurant Maya Luna

Hotel Restaurant Maya Luna

ligt aan de Costa Maya, in het zuidoosten van het schiereiland Yucatan. Het ligt tussen de kleine vissersdorpjes van Mahahual en Xcalak.

De “Costa Maya” in de staat Quintana Roo maakt deel uit van de “Mundo Maya” (Maya Wereld). De regio is een beschermd natuurgebied. Het ligt ver weg van de ge-eikte toeristische route. Tegelijkertijd is de Costa Maya al wel goed bereikbaar over een goed wegennet. De Costa Maya is een van de weinige plekjes in de wereld die nog niet door het massa toerisme ontdekt zijn.
Kortom, de Costa Maya heeft alles waar veel mensen tegenwoordig naar op zoek zijn. Hier kun je eens helemaal ontsnappen aan de dagelijkse gekte….

Hotel Maya Luna – Een korte geschiedenis.

Jan Schmeitz, free-lance journalist voor o.a. VARA radio, Trouw en IKON Televisie, heeft het gebied in 1985 ontdekt. Toentertijd een totaal ongerept gebied; op een paar vissers na woonde er helemaal niemand. Zee, strand en mangrove, dat was alles wat er was. Terug in Amsterdam besluiten Jan en zijn vrienden Theo Uytenhaak (fotograaf) en Geert Franssen (art-director bij een reclame bureau) om een stukje strand te kopen. “Voor later. Om een plek te hebben om een boek te schrijven. Of een plek om later met pensioen te gaan”.

In 2000 was Mahahual inmiddels uitgegroeid tot een klein dorp. De Mexicaanse regering verklaarde de hele kuststrook tot beschermd gebied. De kust werd omgedoopt tot Costa Maya. Er werd een plan gemaakt voor de ontwikkeling ervan. Om een tweede Cancun te voorkomen werd besloten alleen kleinschalige toeristische projecten toe te staan. De drie partners besluiten om een huis te bouwen op hun 200 meter lange stukje strand. Theo en zijn vrouw Tineke (directie secretaresse) verhuisden tijdelijk naar Mahahual om het papierwerk te regelen. En natuurlijk om de bouw te begeleiden.

Toen het huis af was besloten Jan en ik dat het tijd was om onze droom uit 1985 waar te maken. In maart 2002 begonnen we met plannen maken en in november 2002 zijn we verhuisd naar Mexico. Op 1 februari 2003 zijn we begonnen met de bouw van Hotel Maya Luna. In de paasvakantie van 2004 konden we de eerste gasten ontvangen.

Met de bouw van Hotel Restaurant Maya Luna hopen we een plek te hebben gecreëerd waar de gasten zich thuis voelen, waar het Mexicaanse personeel een decent salaris verdienen en waar wij, als eigenaren, een redelijke winst maken. Hotel Maya Luna is ook een paradijs voor honden en andere huisdieren.

Carolien van Santvoord
Co-owner of Hotel Maya Luna.

WhatsApp chat