Snorkelen | Activiteiten in Mahahual

De Mesoamerican Barrier Reef

Voor ons hotel ligt het op een na grootste nog levende rif van de wereld, “The Mesoamerican Barrier Reef” (link in het engels) Een fantastische plek om te snorkelen. Dit rif strekt zich uit over meer dan 1000 kilometer voor de kust van Honduras, Guatemala, Belize en Mexico. Een aantal van de vis- en koraal soorten die hier leven zijn met uitsterven bedreigd. Andere zijn inmiddels in meer of mindere mate beschermd. Zeeschildpadden, Caracol, Kreeft, Manatee, Grouper en zwart koraal zijn enkele voorbeelden van bedreigde soorten.

Snorkelen bij het rif

De afstand van de kust tot aan het rif is ongeveer 400 meter. Als je wilt snorkelen, kun je er met de kayak heen. Vlakbij de kust is het water ondiep. Je ziet hier en daar wat zeegras. Dit zijn broedplaatsen voor vele tropische vissoorten. Zeegras maakt deel uit van het ecosysteem waar ook de mangrove en het rif toebehoren. Alles staat met elkaar in contact. Alle drie hebben ze elkaar nodig om te overleven. In dit ondiepe deel zie je geen koraal. Wel kom je vaak kleine visjes tegen. Verschillende keren heb ik op nog geen 10 meter een slapende baby rog gezien. Halverwege het rif is er een strook zeer helder water. De maximale diepte is hier 3 meter. Bij het rif aangekomen is het water wederom ondiep. Je kunt er zelfs staan. Pas op dat je geen koraal raakt. Aan de kayak zit een touw vast, zodat je de kayak al snorkelend mee kunt nemen. De kayak drijft gewoon achter je aan. Zwemmen naar het rif kost minimaal 20 minuten.

Kinderen die willen leren snorkelen kunnen vlakbij ons hotel oefenen. Aan de andere kant van het riviertje is er een grote koraal formatie aan de kust “vastgeplakt”. Het is er ondiep dus kinderen kunnen rustig wennen aan de snorkel apparatuur. Dit miniatuur rif is op slechts 5 minuten lopen van Hotel Maya .

Snorkel Toer.

We kunnen ook een snorkel tour regelen, de kapitein komt dan met zijn boot of catamaran naar Hotel Maya Luna toe en neemt je mee naar een van de vele mooie plekken voor de kust. De toer duurt ongeveer 1 a 1.5 uur.

WhatsApp chat