Reservaat Banco Chinchorro | Activiteiten rondom Mahahual

Biosfeer reservaat Banco Chinchorro

ligt op zon 34 kilometer afstand van de kust van de Costa Maya, ongeveer recht tegenover ons hotel. Het maakt deel uit van het “Meso Amerikaanse rif” systeem. Het biosfeer reservaat Banco Chinchorro bestaat uit 3 atollen:

1. Cayo Norte
2. Cayo Central
3. Cayo Lobos.

Cayo Central is de grootste met een oppervlakte van 5.6 km2.

In de loop der eeuwen zijn er behoorlijk wat schepen op het rif gelopen. Daardoor is de zeebodem van Chinchorro bezaaid met allerlei soorten wrakken; galleien, 19e eeuw’s koopvaardei-schepen maar ook moderne vrachtboten zijn hier gestrand. Daardoor hebben zich inmiddels allerlei soorten koraal en sponsen om de wrakken heen genesteld.

In 2009 heeft Pedro González-Rubio de semi-documentaire Alamar gefilmd op Biosfeer reservaat Banco Chinchorro. http://www.imdb.com/title/tt1502396/

Snorkel en duik tours bij reservaat Banco Chinchorro

Vanwege het kristalheldere water en de gigantische hoeveelheid gekleurde vissen is Chinchorro een paradijs voor duikers en snorkelaars. Sommige van de scheepswrakken zijn geïdentificeerd als: SS Tropic, SS Far Star, SS Ginger Screw, SS Caldera, SS Glen View, SS Penelopez, SS San Andreas en SS Escasell.

Banco Chinchorro is een ecologisch beschermd gebied. Het is sinds 1996 officieel een beschermd reservaat. Slechts enkele duikshops in Mahahual hebben de vergunning om duik en snorkel tours naar Chinchorro te organiseren. Om een tour naar Chinchorro mogelijk te maken moeten de weersomstandigheden gunstig zijn. Bovendien is er een minimum van 6 personen nodig. Als de zee redelijk kalm is, doe je er met de boot ongeveer 1.5 uur over. Maar als de zee wat minder kalm is, is het al snel 2 to t 2.5 uur.

Dolfijnen

Tijdens de durende boottocht naar het Biosfeer reservaat Banco Chinchorro kom je met een beetje geluk een grote groep dolfijnen tegen. Op onze eerste tocht naar Chinchorro kwamen we op de terugweg naar Hotel Maya Luna een groep van 60 dolfijnen tegen. Daartoe moedigde de kapitein ons aan om in het water te springen. Zodoende konden we een half uur met hen zwemmen. Zwemmen met dolfijnen is een onvergetelijke ervaring…

Banco Chinchorro, Patrimonio Cultural Sumergido – Arqueología Subacuática INAH / SAS.
Een online boek over de geschiedenis van Chinchorro (in het spaans)

WhatsApp chat